Att fästa sig vid staten

250.00 kr

Äktenskap, arbete och ansvar i svensk samhällsdebatt 1750–1830
Karin Hassan Jansson

Uttrycket ”att fästa sig vid staten” är en omskrivning för att ingå äktenskap: när en man gifte sig ansågs han också fästa sig vid staten och bli en kugge i ett större sammanhang. Äktenskapet sågs i slutet av 1700-talet som ett fundament för samhällsordningen. Men vad låg bakom den uppfattningen och hur diskuterades frågor om äktenskap?

I riksdag, tidningar, pamfletter och rådgivningslitteratur lade skribenter och andra debattörer ut texten om varför äktenskapet var så viktigt och hur äkta makar skulle leva sina liv för att gynna det allmänna bästa. Sprätthöken, tyrannen och toffeln var, tillsammans med regeringslystna och flärdfulla fruntimmer, några av de figurer som förekom. Karaktärerna fungerade som avskräckande exempel och bidrog till att forma de normer om kön, arbete och ansvar som präglade Sverige kring sekelskiftet 1800.

Några ämnen överlappar […] men utöver det är den välformulerade studien med tydligt syfte och klargörande tillvägagångssätt av stort värde. Karin Hassan Janssons utvidgade perspektiv är välkommet.

Betyg 4/5, Ines Lohr, BTJ-häftet nr 22, 2024

Författare

Karin Hassan Jansson är historiker, verksam vid Uppsala universitet. Hon har bland annat forskat om sexuella relationer, våld och arbetsliv i Sverige från medeltiden fram till mitten av 1800-talet.

Tillsammans med Jonas Lindström har hon skrivit boken Horet i Hälsta: En sann historia från 1600-talet som kom ut 2018.

Information
Boktyp

Mjukband med flik

Författare

Karin Hassan Jansson

Sidantal

240 sid

ISBN

978-91-89936-00-3

Pris

250 kr

Titel

Att fästa sig vid staten. Äktenskap, arbete och ansvar i svensk samhällsdebatt 1750–1830

Utgiven

2024

Press/bilder

Press/bilder

Pressmeddelande