Välfärdssamhällets omvandling i praktiken

250.00 kr

Om ansvarsförskjutningar och samverkans gränser
Marita Flisbäck, Tora Nord & Jenny Uddling (red.)

Ansvaret för svensk välfärd och innehållet i välfärdspolitiken har förändrats på ett genomgripande sätt under de senaste decennierna. Samtidigt varierar utvecklingen beroende på plats och sammanhang, så hur får vi grepp om vad omdaningarna innebär?

Med exempel från kultur- och arbetsmarknadspolitik, brottsförebyggande arbete, utbildning, idrott, vård och omsorg, diskuterar 14 forskare konkreta förändringar i välfärdssamhällets karaktär. Läsaren får en tvärvetenskaplig bild av fem övergripande omvandlingar.

Den första visar hur aktörer från olika samhällssektorer i samverkan formar ett nytt välfärdssamhälle och den andra märks genom att Sverige gått från en generell till en åtstramad välfärdspolitik. Att välfärd ofta innebär en kamp om knappa resurser bäddar för den tredje omvandlingen som påverkar hur ansvar förskjutits och allt mindre vilar på expertis och professionell autonomi. Därtill har den lokala välfärdens utmaningar ökat med en tilltagande globalisering, vilket kännetecknar den fjärde omvandlingen. Den femte omvandlingen består av att samhällsomställningen ger en existentiell genklang hos individen och att erfarenheter av hur välfärdssamhället ”brustit” kan skapa drivkrafter där civilsamhället finner nya lösningar för välfärd och omsorg.

 

Medverkande

Micael Björk
Julia Carlsson
David Ekholm
Josefina Eliaso Magnusson
Marita Flisbäck
Marcus Gianneschi
Sofia Lindström Sol
Tora Nord
Margareta Oudhuis
Lina Palmér
Charlotta Thodelius
Hanna Uddbäck
Jenny Uddling
Louise Yngve

”Budskapet är analytiskt förklarande och angeläget […]”

Betyg 4/5, Håkan Philipsson, BTJ-häftet nr 20, 2024

Artikelnr: 978-91-89361-92-8 Kategorier: , ,
Författare

Marita Flisbäck är professor i sociologi vid Högskolan i Borås och vetenskaplig ledare för Centrum för välfärdsstudier. Hennes forskning berör frågor om arbetets mening, människors yrkes- och livsval, liksom hur meningsskapande inramas av frågor om social klass och genus. På senare år har analyserna utgått från ett existenssociologiskt perspektiv.

Tora Nord är universitetslektor i arbetsvetenskap vid Högskolan i Borås. Hennes forskning kretsar kring ansvarsförskjutningar i välfärdssamhället med fokus på hur det kommer till uttryck i aktiverings- och arbetsmarknadspolitiken.

Jenny Uddling  är lektor i språkdidaktik med inriktning mot svenska som andraspråk vid Institutionen för pedagogiskt arbete, Högskolan i Borås. Hennes forskning behandlar ofta ämneslitteracitet i språkligt heterogena klassrum, och i synnerhet interaktionens betydelse för flerspråkiga elevers språk- och kunskapsutveckling.

 

Information
Boktyp

Inbunden

Författare

Marita Flisbäck, Jenny Uddling, Tora Nord

Sidantal

242 sid

ISBN

978-91-89361-92-8

Pris

250 kr

Titel

Välfärdssamhällets omvandling i praktiken. Om ansvarsförskjutningar och samverkans gränser

Utgiven

2024

Press/bilder

Press/bilder

Pressmeddelande