Lotta Fernstål är fil. dr i arkeologi och forskare vid Statens historiska museer. Hon har de senaste åren främst arbetat med romsk historia och arkivsamlingar, och intresserar sig även för samtidsarkeologi, intersektionalitet och historiebruk.
Foto: Katarina Nimmervoll, Statens historiska museer.
Charlotte Hyltén-Cavallius är fil. dr i etnologi, docent i minoritetsstudier vid Åbo Akademi, Finland och verksam som forskare vid Institutet för språk och folkminnen. Hennes forskningsintressen rör frågor om samlande, representation och kulturarvsinstitutioner som samhällsaktörer, minoriteters och migrationens kulturhistoria samt materialitet och estetik.
Foto: Sverker Hyltén-Cavallius
Författarna har tillsammans drivit flera forskningsprojekt som rör romsk historia, med utgångspunkt i arkeologi, etnologi och arkivmaterial. Utöver ett flertal gemensamma artiklar har de även som redaktörer gett ut böckerna Romska liv och platser. Berättelser om att leva och överleva i 1900-talets Sverige (2018) och Undersökning om De så kallade TATTARE eller Zigeuner, Cingari, Bohemiens, Deras härkomst, lefnadssätt, språk. m.m. Samt om, när och hwarest några satt sig ner i Swerige? En uppsats av Christfrid Ganander år 1780 (2018).