Charlotte Hyltén-Cavallius

Charlotte Hyltén-Cavallius

Charlotte Hyltén-Cavallius är docent i minoritetsstudier, fil. dr i etnologi och arbetar som forskningsarkivarie vid Institutet för språk och folkminnen. Som forskningschef vid Mångkulturellt centrum har hon tidigare verkat i ett flertal projekt kring kulturarvsinstitutionernas roll i samhället vilket syns exempelvis i boken Älskade museum. Svenska kulturhistoriska museer som kulturskapare och samhällsbyggare (tillsammans med Fredrik Svanberg, 2016). Hennes andra intresseområden innefattar bland annat minoriteternas och migrationens kulturhistoria, och frågor om kulturarv och kulturarvspolitik, materialitet och estetik.

Foto: Sverker Hyltén-Cavallius

Böcker

Ett lapptäcke av källor

Kunskapsproduktion om romer och resande vid arkiv och museer
Lotta Fernstål & Charlotte Hyltén-Cavallius

De enda historiska källor som finns tillgängliga om romer och resande i Sverige är äldre texter som nästan uteslutande är skrivna utifrån majoritetssamhällets synvinkel. Källorna är ofta ensidiga, fyllda av fördomar och missuppfattningar och innehållet kan uppfattas som smärtsamt och sårande.

Läs mer »

Undersökning om de så kallade Tattare eller Zigeuner, Cingari, Bohemiens

Undersökning om de så kallade Tattare eller Zigeuner, Cingari, Bohemiens.

Deras härkomst, lefnadssätt, språk. m. m. Samt om, när och hwarest några satt sig ner i Swerige? En uppsats av Christfrid Ganander
Lotta Fernstål & Charlotte Hyltén-Cavallius (red.)

År 1780 lämnade prästen Christfrid Ganander in en uppsats om ”de så kallade Tattare eller Zigeuner” till Kungliga Vitterhetsakademien i Stockholm. Den var ett bidrag till en årlig tävling i historia och var skriven för hand med snirklig stil. Nu blir hans försök att finna romernas härkomst och historia för första gången tillgänglig för en bredare publik i både transkriberad form och moderniserad språkdräkt.

Läs mer »