27 jan Magnus Hultén

Magnus Hultén
Magnus Hultén (f. 1970) är professor i naturvetenskapernas didaktik vid Linköpings universitet. Han disputerade 2008 vid Stockholms universitet på en avhandling om naturvetenskapens historia i folkskola och grundskola.
Han intresserar sig för frågor om skolans roll i samhället, vad som formar skolämnen, deras innehåll, syften och arbetssätt samt hur skolan styrs och hur detta förändrats över tid. Hultén har varit verksam inom lärarutbildningen sedan 2002.
Böcker

Skolans målstyrning 1900–2020
Från progressivism till nyliberalism
Magnus Hultén, Maria Jarl & Johan Samuelsson
Begreppet ”målstyrning” förknippas ofta med reformerna av statsförvaltningen i slutet av 1980-talet med nyliberalismen, men målstyrning har använts i skolan länge. Här visar forskare hur staten genom läroplaner, skolförordningar och lagar formulerat regler och visioner om skolans mål sedan tidigt 1900-tal.

Striden om den goda skolan
Hur kunskapsfrågan enat, splittrat och förändrat svensk skola och skoldebatt
Magnus Hultén
Vi pratar mycket om kunskap i samhället idag – ett åtråvärt begrepp som blev ett nyckelord i kampen mot den så kallade flumskolan som blev rejält utskälld i slutet av 1970-talet. ”Kunskap” blev därefter den klara ledstjärnan för 1990-talets skolreformer.